Fixa festen – i Göteborg

Catering göteborg. Smaka på orden. Ja, i sanning finns det något där! Speciellt för dig som vill anordna en större tillställning i 031-området men som inte vill laga maten själv. Och varför skulle du vilja det? Catering är ett smart och praktiskt sätt att faktiskt få njuta själv av festligheterna.

Catering är en konst som faktiskt är äldre än vad man kan tro. Redan på 17- och 1800-talen var det vanligt att man på större gods och gårdar kallade in en finkokerska från bygden då det vankades fest och gamman. Kanske valde man någon som var känd i trakten för sin goda mat. Kokerskan kom sedan dit, ofta med egenhändigt inhandlade varor och ibland även en hjälpreda, och lagade maten till kalaset. Den som introducerade själva begreppet, eller åtminstone gav begreppet ett ansikte, var Hanna Lundmark.

Vad mer krävs för en lyckad fest?

Själva anledningen till festen har en tendens att uppstå naturligt; ofta är det någon familjemedlem som fyller år, någon som har gått i pension eller knutit hymens band. I synnerhet för sådana större tillställningar lönar det sig att göra en ordentlig budget och en omfattande research och planera kalaset så ingående som möjligt. Hur mycket får det kosta? Ska det vara öppen bar eller bara ett glas vin till middagen? Och hur gör vi med farbror Urban som alltid brukar få i sig några glas för mycket? Det är vanligt att servera någon typ av dryck till maten, alltid med alkoholfritt alternativ, och sedan ha bar till självpris. Men ibland kan man faktiskt välja att ha en helt alkoholfri fest – till glädje för den som kör, är gravid eller undviker att dricka av vilka skäl det än månde vara.

Vad ska serveras? Ta god tid på dig att förbereda menyn. I Göteborg ogillar man tillkrånglad mat: rättframt och riktigt gott ska det vara. Gärna havets läckerheter eller direkt från grillen. En buffé är ofta ett säkert kort för att göra de flesta nöjda och mätta. Om gästerna är allergiska eller överkänsliga mot födoämnen får du informera cateringfirman, som kan göra ändringar eller ta bort något från menyn. Krångligare än så behöver det faktiskt inte vara.

grilla sommar mat